Samenaankoop van witloofwortels.

 

Witloof in bakken

De wortels klaar maken

De wortels zijn al op lengte gesneden en ook het loof is al afgesneden. Zo dit nog niet gebeurd is, snij je best de worteltop af zodat de wortels allemaal ongeveer 18 cm lang zijn. Ook het loof wordt afgesneden zodat er alleen een kraag van enkele cm overblijft. Rotte blaadjes verwijderen. Meer uitleg vind je op deze link https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/witlof-kweken-kan-zelfs-zonder-groentetuin/

 

De wortels inzetten

Neem een kist, emmer of bak die minstens 25 cm hoog is. Maar een mengeling van de helft tuingrond en de helft potgrond. Vul de grond van de kist of emmer met enkele cm aarde. Plaats een rij witloofwortels. Strooi er wat grond tegenaan en plaats de volgende rij, strooi ook hier weer grond en ga zo verder tot de kist vol is.

 

De bakken op de goede plaats

Plaats een kartonnen doos of kist omgekeerd op de kist met wortels en dek af met folie of een zwarte doek. Zo ligt de folie of het doek niet op het witloof en blijft het groeiend loof droog. Let op, er mag een straaltje licht doorschijnen.

Je zet best de wortels niet te warm, want de goeiende wortels produceren ook warmte.

In een garage met omgevingstemperatuur staan ze perfect. Wil je niet dat ze snel groeien, kies dan de koelste plaats uit, eventueel buiten onder een afdak. Wil je er de groei inbrengen, plaats ze dan in de garage of berging. Vooral zal je meerdere kisten of emmers tegelijk gevuld hebt, is het goed ze bij verschillende temperaturen te zetten. Let wel : kamertemperatuur is meestal altijd te warm, omdat de kroppen dan veel te los zullen groeien.

De oogst

Vier weken na het inzetten zijn de kroppen klaar om te oogsten. Je hoeft niet alles in één keer te oogsten. Als het koel is groeien de kroppen niet zo snel. Eénmaal de kroppen open groeien, is het beter ze allemaal te oogsten en te bewaren in de koelkast. Daar kan je ze nog een 3-tal weken bewaren.

Oogsten van witloof doe je door de krop van de worte te kraken. Neem de krop tussen duim en wijs- en ringvinger. Geef er een draaiende beweging aan tot de knop afkraakt.

Succes met de kweek.

 

 

Logo Tuinhier klein 0